Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I57v88o 33C88i44l77i70c52h

24. 2. 2014 7:51

Podle mého názoru nezaměstnanost může snížit pouze výrazné snížení odvodů státu (tzn. toho rozdílu mezi superhrubou a čistou mzdou), zrušení minimální mzdy a zvýšení pružnosti pracovního trhu, tzn. zrušení zkušební doby, zrušení výpovědní lhůty a zrušení odstupného. Vidím totiž ve svém okolí, že mnoho firem zaměstná lidi na méně kvalifikovaná místa (typicky třeba pokladní v supermarketech) pouze v rámci zkušební doby a pak je z obavy, že by dotyčné v případě problémů (a bohužel i já jsem se již několikrát setkal s chováním, že se dotyční ve zkušební době překonávali a jakmile to měli "jisté", tak to začali vyloženě flákat a to se v žádném případě nejednalo o nekvalifikovanou práci) nemohli tak snadno propustit, raději propustí preventivně a naberou zase na tři měsíce pracovníky nové :-/

1 0
možnosti

To už je dávno v USA vyzkoušeno (hire and fire), ta liberalizace pracovního trhu, a nefunguje to.

Daň ze zisku firem je nejnižší v novodobé historii. Snižovaly se i odvody firem. A nezaměstnanost máme rekordní.

Takže tudy cesta taky nevede.

0 0
možnosti

Když jsme svědky toho, jak se nějaká země deindustrializuje (ať už ČR nebo USA - tam kromě vojenských výrob a IT, které zůstaly), stanou se vždy mj. následující 2 věci:

- zbaví se část občanů živobytí, protože ne všichni se mohou rekvalifikovat na obraceče hamburgerů nebo rozvažeče pizzy

- odstartuje se závod ke dnu ve mzdách, když vašimi konkurenty se najednou stávají ti, kteří jsou ochotni pracovat za misku rýže denně.

Takže jsme pak svědky toho, jak se individuální racionalita (z pohledu nadnárodní firmy, která vyrábí tam, kde je to pro ni nejlevnější) mění v kolektivní iracionalitu - možnost obživy zmizela, ale práceschopní občané zůstali.

Jak byste navrhoval aby to stát vyřešil?

Daněmi? Jejich zrušením nebo aspoň dalším snížením pro firmy a pro bohaté? Nesmysl. Zrušením státu a tedy i sociálního, zdravotního a důchodového zabezpečení? V jakém mechanismu by to mělo fungovat? Pokud máme 630 tis. nezaměstnaných, jsou jistě mezi nimi i nezaměstnatelní, ale většina z nich by pracovala ráda. Nemají ovšem kde. Stát má na vybranou - buď jim bude něco platit (když lehnout si a umřít se jim nechce a z něčeho živi být musí), nebo neplatit. Pak ale nelze vyloučit, že vezmou někde něco co jim nepatří a dostanou se do vězení. Náklady na jednoho vězně jsou ovšem 5-násobné ve srovnání s náklady na jednoho nezaměstnaného.

0 0
možnosti

Víte, on je nejdřív produkt, pak jeho prodej a nakonec peníze. Jakou produktivní práci že by měli daňoví poplatníci (čili - jak milně uvádíte - stát) platit? Co by (prodatelného) měla přinést?

   Nebojte - kupní sílu tvoří ti "produktivní" stejně, jako ti "zbyteční jakoby pracující". Je jedno, komu naše daně jdou (alespoň z hlediska fungování ekonomiky).

  Na závěr opakuji dotaz:  Jakou produktivní práci nezajišťují hnusní kapitalisté a měl by ji zajišťovat tatíček stát?

1 0
možnosti

Proboha, Vládíku:  ..... mýti, myš, mysliti(!),  m ý l i t i   s e, hmyz, ....

1 0
možnosti

K řešení mohla pomoci kdysi tak propagovaná "rovná dan". Velká část lidí ke své škodě nerozumí základům ekonomie. Dnes mohl být platy i důchody vyšší o více než 4 tisíce, nezaměstnanost by byla minimální. Jenomže! Kdo by pak volil ČSSD, když by se tady zvyšovaly platy i životní úroven? A vo tom to je. Pak se lidí diví už celých 24 let, proč je tu bída a budou se divit dalších 24 let. ČSSD musela zabránit tomu, aby se lidem zvyšovaly platy, podle nich platí- čím hůř, tím líp. Když jsou větší platy, musí se víc vyrábět, takže víc lidí má práci. Přesně pravý opak krize. Je tu strana, která chce minimalizovat daně, ale lidé ve volbách sami dokazují, že odmítají zvýšení platu!! Nebo nejsou schopni pochopit, že snížení daně= zvýšení platu. Sám jsem na vlastní oči zažil jak velmi mladý člověk a přitom studovaný /!/ nebyl schopen toto pochopit....

1 0
možnosti

Bohuzel je to tak :-(

1 0
možnosti
Foto

Může být sociopat ,,postižen" empatiijí?:-/;-)

0 0
možnosti

Zdá se mi, že existuje jediná možnost jak věci změnit. A to je slovem. Říci lidem, jak tento systém ve kterém žijeme tak doopravdy funguje. Mnozí se zděsí.

2 0
možnosti

Moc velká karma R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 927x
Stavební inženýr, v důchodu, zajímající se o politiku, ekonomiku, nové technologie a životní styl.

Seznam rubrik